simple site maker

O nama


Naziv Playade kroz igru reči predstavlja mnoštvo lepih stvari. Na srpskom Plejade označava ćerke bogova iz grčke mitologije koje je Zevs pretvorio u zvezde. Stoga se tako zove i sedam sjajnih zvezda na nebu, koje mogu da se vide golim okom u toku leta. U pitanju je plavičasto rasejano zvezdano jato.

Grčki mit o Plejadama (Πλειάδες), povezan je i sa drugim pričama. Ime Plejade, u obliku jednine, koristilo se i da označi grupu od sedam najvećih aleksandrijskih pesnika iz III veka nove ere, a zatim i sedam francuskih književnika iz XVI veka naše ere.

Ovo ime simbolizuje i sestrinstvo, grupu/sastav ljudi koji su najbolji u nekoj određenoj oblasti (franc. pléiade). Koren reči se povezuje i sa vodom, pokretom, a u fizici ozančava grupu izotopnih elemenata.

Engleska reč PLAY nam je interesantna s obzirom na to da se bavimo muzikom. ADA je dodatno zanimljiva jer smo u vreme traženja imena provodile dosta vremena upravo na Adi Bojani, okružene vodom u mnoštvu ženskog društva.


Grupu su 2019. godine osnovale Julijana Vincan (vokal) i Željka Milošević (harfistkinja), a na mesto harfistkinje ovom uspešnom timu se 2021. godine priključuje Marina Arsenijević. Takođe, sastav ima i svoju proširenu verziju u vidu kontrabasistkinje/bas gitaristkinje Milice Božović i perkusionistkinje Katarine Popović.

Julijana Vincan, tako reći, ima tri zanimanja - novinarstvo, pevanje i PR. Sve tri aktivnosti doživljava i kao hobije, jer neizmerno voli sve čime se bavi. Svakim svojim postupkom gleda da promoviše lepe, inspirišuće priče i stvari. Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka i masterirala Kreativnu filmsku i televizijsku produkciju na Fakultetu dramskih umetnosti. Muzikom se bavi od malena, a pevanjem od 14. godine. Kroz pesme izražava svoje emocije i biće. Voli da živi u svom svetu, a omiljen joj je onaj u kojem peva uz harfu.

Marina Arsenijević završila je osnovnu muzičku školu (odsek za keltsku harfu) i srednju muzičku školu (odsek za pedalnu harfu). Diplomirala je na Fakultetu muzičke umetnosti 2018. godine na odseku harfa, a 2020. godine završava master studije. Bila je stipendista Erasmus programa u Budimpešti, na Muzičkoj akademiji Franc List 2019. godine. Učestvovala je na mnogim domaćim i međunarodnim takmičenjima. Aktivni je član udruženja harfista i prijatelja Srbije. Novembra 2019. godine postaje član Sarajevske filharmonije, te je na turneji decembra 2019. godine svirala u prestižnoj sali u Dohi, Katar. Od oktobra 2020. godine otvara klasu harfe u muzičkom centru za razvoj i edukaciju ,"Artistikum" kao profesor harfe. Godinu dana kasnije otvara klasu harfe i u Muzičkoj školi "Eva" u Beogradu.

Lokacija

Srbija

Kontakt

Email: playade.rs@gmail.com
Phone: +381 60 3942 449